HUAWEI P50 PRO - Dizajn i materijali
Objavljeno 21.02.2022

Uvod

Kompanija je tek sada na nekim tržištima predstavila novi vodeći pametni telefon P50 Pro. Nažalost, to je trajalo više od pola godine, pošto je model u ponudi na drugim tržištima još od leta 2021. Zapravo, stoga, neki parametri uređaja mogu pokrenuti pitanja, na primer, zašto je ovde Snapdragon 888, a ne najnoviji Snapdragon 8 Gen 1 čipset?

Šta je ukratko Huawei P50 Pro? Ovo je vodeći uređaj kompanije, u koji su ugrađena najuspešnija rešenja poslednjih godina:

  • OLED matrica;
  • 120Hz brzina osvežavanja;
  • Bežično punjenje sa obrnutim bežičnim punjenjem;
  • 3.5x zum objektiv sa optičkom stabilizacijom;
  • Prednja kamera sa autofokusom.

Naravno, sve ovo je u velikoj meri začinjeno marketingom: XD Optics, XD Fusion Pro, Dual-Matrik Camera Design, True-Chroma Display, True-Form Dual-Matrix Camera, True-Chroma Shot, AIS Pro True-Steady Shot, True-Fokus brzo snimanje i tako dalje.

Ali nije sve tako ružičasto kao što mislite. Utisak je da uređaj koji je šest meseci kasnije došao na nekim tržištima uopšte nije dobio ispravke u sistemu. O ovome i mnogo više govoriću u ovom članku.

Pošto je tekst napisan mnogo pre puštanja modela u prodaju, cena uređaja mi nije bila poznata.

Dizajn

Činilo se da je Huawei u jednom trenutku imao dovoljno novca tačno do razvoja modela P40 Pro i P40 Pro+. Upravo su oni bili jedinstveni i neobični u pogledu dizajna: najizglađeniji oblici, glatki prelazi prednjih panela na bočne ivice, adekvatno zaokruživanje ekrana i tako dalje.

Novi P50 Pro je ponovo ponavljanje ne tako uspešnog dizajna P30 Pro sa svojim kosim ekranom, tankim bočnim okvirom, malim power dugmetom.

Inače, izgled P30 Pro je pozajmljen od Mate 20 Pro. Tako se ispostavilo da se novi P50 Pro deluje isto kao i uređaj od pre tri godine.

Šta nije u redu sa Huawei P50 Pro dizajnom?

  1. Ekran koji lebdi sa desne i leve strane kućišta. Već smo prošli kroz ovo sa Samsungom i drugim proizvođačima. Pre nekoliko godina došli smo do zaključka da takvo rešenje nije ergonomsko. Google Android interfejs se uklapa na bočne ivice, tastatura mora biti smanjena, zone sa strane su manje osetljive, na primer, za slanje glasovnih beleški, držanje prsta na ikoni mikrofona često ne čini ništa.
  2. Tanke bočne ivice, zbog kojih se telo uređaja zariva u dlan vaše ruke.
  3. Dugme za paljenje i taster za jačinu zvuka su veoma uski i kratki. Pored toga, oni su kruti, a efekat pritiskanja je minimalan.
  4. Kada pritisnete dugme za paljenje, kućište se okreće gornjim delom ulevo, pošto je za pritisak na dugme potrebno primeniti silu, a samo dugme se nalazi visoko.
  5. Opet, sjajna završna obrada na zadnjoj ploči. Iako većina proizvođača već nekoliko godina stvara uređaje sa drugačijim rešenjem, ovo je praktičnije i prijatnije na dodir.
  6. Okrugli blokovi kamera, naravno, izgledaju kul, ali takođe i ogromni. Povucite senzore u jednu liniju - i dobićemo urednu kompaktnu jedinicu, kao na Google Pixel 6 Pro.

Materijali i elementi na kućištu

Prednja strana je zaštićena staklom nepoznatog porekla. Nema zvaničnih podataka. Oleofobni premaz odličnog kvaliteta.

Zadnja ploča je takođe staklena. Uprkos sjajnoj završnoj obradi, otisci prstiju nisu mnogo uočljivi. Naravno, ako pametni telefon ne okrenete prema jakom svetlu. Ukratko, nema problema tokom normalnog rada.

Ako imate suve ruke, onda će staklena površina biti klizavija. Ako je malo vlažan, onda vam pametni telefon neće iskliznuti iz ruku.

Okvir je metalan, hromiran.

Dimenzije - 156 x 73 x 7.9 mm, težina uređaja 181 grama. Čini se da su parametri normalni. Ne najmanji, ali blizu toga.

Na vrhu prednje ploče nalazi se kamera, senzori, otvor za zvučnik. Jedan senzor, za razgovor i spikerfon. Sagovornik se čuje glasno, čitko i jasno.

Na gornjem kraju su dva mikrofona, IC predajnik (šta on radi ovde 2022. godine?), četiri rupe za spikerfon.
Ispod je slot za dve nano SIM kartice i mikrofon (ne mešajte ga sa otvorom za slot), USB-C, 6 rupa za spikerfon.
Desno: dugme za napajanje, taster za jačinu zvuka. Pisao sam o njima ranije. Ukratko - potpuno nezgodno za upotrebu.

Na poleđini se ne mogu ne primetiti dva velika okrugla bloka sočiva postavljena na jedno ovalno postolje. Ivice blokova su ofarbane u zlatnu boju. U donjem "krugu" možete videti još jedan mikrofon i dvostruki blic.

Inače, P50 Pro ima multispektralni senzor za precizniji prikaz boja.

Kada držite telefon u desnoj ruci, kažiprst leži tačno na donjem bloku sočiva. To je udobno.

A uređaj je zaštićen po standardu IP68. Sada je izuzetno retko da se neko od proizvođača pametnih telefona muči sa zaštitom od vode i prašine. Za mene bi ovo bio lep bonus kada razmišljam o uređaju za kupovinu.

Što se kvaliteta izrade tiče, sve je u redu. Uređaj se oseća kao celina, najvišeg kvaliteta. Uređaj se doživljava kao skup i solidan.

Kao što znate, komplet dolazi sa silikonskom futrolom. Delimično ispravlja nedostatke ergonomije. Konkretno, povećava debljinu stranica. Međutim, pametni telefon u ovom slučaju se doživljava kao budžetsko rešenje, ne osećate metal i staklo.