Huawei prodao više telefona nego Apple u drugom tromesečju
Objavljeno 11.09.2018

Pre mesec dana IDC je objavio da je Huawei nadmašio Apple i postao drugi najveći proizvođač pametnih telefona, bazirano na isporuci. Sada je Gartner objavio slične podatke, ali ovoga puta mereći prodaju.

Huawei je tokom ove godine u drugom tromesečju zabeležio rast prodaje telefona od 38,6 procenata. Glavna pokretačka snaga, koja je ostvarila rast, bio je pod-brend Honor, koji je dostupan na 70 tržišta.

Prodajni rezultati kompanije Apple jedva su se promenili u odnosu na prošlu godinu - razlika je manja od 1%. Interesovanje za iPhone X modelom je nestalo brže nego za ranijim top modelima kompanije. Pored ovoga, iPhone 8 duet je imao neubedljivu nadogradnju, što je usporilo rast još više.


U međuvremenu, prodaja Samsungovih telefona je pala za 12,6 procenata, ali je kompanija i dalje na ubedljivoj vodećoj poziciji. Potražnja za vodećim Galaxy modelima je opala, što je štetilo profitabilnosti južnokorejske kompanije. Očekuje se da Galaxy Note9 revitalizira rast.

Xiaomi je sada preskočio Oppo pošto je prodaja kompanije porasla za 55%. Gartner to pripisuje Xiaomijevoj kombinovanoj onlajn i maloprodajnoj strategiji.

Što se tiče operativnih sistema, nema previše izmena. Tržišni udeo iOS-a odražava prodaju kompanije Apple, a sve ostalo je Android.

Izvor: GSMArena